Vill att Söderala Simhall återställs.

 

Föreslår härmed att Söderala Simhall återuppbyggs till det skick Söderhamns Babysimförening anser fungerar för verksamheten för delar av de medel som budgeterats för om/ut/tillbyggnad på Aquarena Hällåsen.

 

Riva Söderala Simhall?

Det här blir konsekvenserna

Söderhamns Babysims verksamhet syftar i första hand till att nå den nationella visionen om noll drunkningsolyckor bland barn och unga per år. Föreningen har kurser och aktiviteter för barn från 3 månader och upp till 7 år. Välutbildade instruktörer arbetar efter konceptet ”Säkrare Tre” som är en pedagogisk modell för säkrare tillvaro i vattennära miljöer. 

Söderala simhall har varit babysimverksamhetens hemvist sedan 1989 och sedan 2004 drivs simhallen av föreningen Söderhamns babysim. Förutom föreningens verksamhet fem dagar i veckan hyrs simhallen ut till externa förhyrare på vardagar och helger, både dagtid och kvällstid. Rosenvallskolan bedriver simundervisning här, grupper som bedriver vattengympa för äldre och vattenlek för barn med särskilda behov och fysiska funktionsvariationer samt det populära allmänbadet på fredagar och söndagar.

Föreningen hade innan upptäckten av mögel i tak och väggar över 850 medlemmar från framförallt Söderhamns kommun, men också flertalet från Bollnäs och Hudiksvalls kommun. Det är en välmående och välskött förening med två anställda på deltid. I samband med beskedet i januari 2017 sjönk medlemsantalet med ungefär en fjärdedel och trenden är att fler och fler väljer att kliva av babysimskurserna. En av föreningens anställda har sagts upp p g a arbetsbrist och för att ekonomin helt enkelt inte tillåter det när intäkterna från försäljning, allmänbad och medlemsavgifter sjunker.

Sedan mars 2017 har föreningen bedrivit babysimverksamhet på Aquarena i Söderhamn

Om beslut om rivning av Söderala simhall tas blir konsekvenserna dessa:

 

Som mest hade föreningen 27 babysimsgrupper i gång fördelat på fyra olika dagar med ett genomsnitt på ca 12000 badande per år. Medräknat vattengymnastik och allmänbad hade föreningen egen verksamhet igång på Söderala Simhall alla dagar i veckan.


Föreningen har erbjudits tider i Ljusne simhall. Där är problemen vattentemperaturen, utformningen på bassängen, brist på utrymme för utrustning och i omklädningsrum och duschar. Ljusne är geografiskt sämre för den relativt stora gruppen tillresta medlemmar.

 

Så vad händer nu?
Ett tjänsteutlåtande innehållande en kalkyl på en nybyggnation på Aquarena kommer att presenteras för våra politiker att ta beslut om innan slutet på 2017. 

Men, problemen kvarstår för föreningen och framförallt dess verksamhet; det är nämligen inte bara temperatur och djup i bassäng som gör att medlemmarna vantrivs enligt föreningens medlemsenkät. För de allra flesta är helhetsupplevelsen och lugnet i omklädningsrum och omkring bassängen på Söderala simhall minst lika viktig.

Dessutom är föreningens verksamhet i dagsläget omfattande. Risken är att det blir trångt och svårt att hitta goda förutsättningar gällande tider och utrymmen för fler aktörer. 

Faktarutan
Driftsbidrag från KUS 100 000 per år

Driftskostnad för föreningen 400 000 per år
Större renoveringar föreningen betalat:
2012 ca 125 000 energibesparande ombygge
2014 ca 480 000 renovering, bassängen kaklas