Utveckling av aktivitetsområde i Mohed

 

Mohed har en lång historia där hälsa/rörelse/fysisk aktivitet löper som en röd tråd.

De senaste 20 åren har dock mycket monterats ned av olika skäl och nu behöver det lyftas upp igen. Det finns goda förutsättningar för att återigen lyfta Mohed och Mobygden som en plast för aktivitet och återhämtning.

Ett steg i det är att tydligt satsa på att forma ett aktivitetsområde vid kanten av flytfältet/fd ridhuset/fotbollsplanerna. Där finns en

förfallen tennisplan som behöver rustas upp. Det behövs även en lekplats, en skateramp, belysning, laddstolpar, startpunkt för cykelleder (skog och väg) runt Florsjön, startpunkt för uppmärkta löpstigar, startpunkt för kommunikation kring bergshajker och vindskydd (finns tre toppar med etablerade vindskydd, Lillklitten, Kasberget, Ranboberget), en pumptrack för BMX cykling, mm. Ett aktivitetsområde bör såklart utformas av landskapsarkitekter och anläggare, men med samverkan och medskapande i fokus.

Gärna med koppling till Agenda 2030, exempelvis genom förutsättnignar för hållbar mobilitet till och från aktivitetsområdet,

genom materialval, genom energismarta lösningar, samt med fokus på social hållbarhet och tillgänglighet för alla.

Ett aktivitetsområde skulle öka attraktionskraften och stärka upplevelsen av att bo, leva, uppleva Mobygden och Söderhamn.