Klimatplan för Söderhamn

Söderhamns kommun måste stärka engagemanget för en fossilfri, hållbar framtid.Kommunen har till uppgift att verka för sina medborgares välfärd på olika områden. Nu befinner vi oss i en klimatkris som på sikt riskerar att slå sönder förutsättningarna för den välfärd vi byggt upp. Söderhamns kommun är en del av Sverige och världen. Även vi måste ta aktiv del i den omställning till ett hållbart samhälle som är nödvändig för att hejda klimatkrisen.Vår kommun måste förbereda sig inför drastiska förändringar av vårt klimat, vårt samhälle och våra liv. Inspirerade av och som en del av FridaysForFuture rörelsen i Sverige och världen föreslår vi att Söderhamns kommun fattar beslut om:

 

A. Att en klimatomställningsplan tas fram så att kommunen kan göra sin del för att nå Parisavtalet. Planen ska inbegripa en koldioxidbudget med årliga utsläppsminskningar på minst 16 % i absoluta termer och uppnå nollutsläpp till år 2030.(Redan nu finns antagna motioner och överenskommelser med t ex länsstyrelsen som ligger i linje med detta. Men vi ser tyvärr varken information eller resultat).

 

Satsningar bör göras på en klimatsmart välfärd genom exempelvis energieffektivisering och förnybara energikällor, på en helt fossilfri

elförsörjning, på att minska transporterna och skapa en fossilfri trafik, på att minska matens klimatpåverkan och uppnå en hållbar matproduktion i vårt närområde, på klimatneutrala bostäder, och på gröna jobb. Satsningar bör också göras på att främja hållbara konsumtionsmönster bland annat genom att kommunen och de kommunala bolagen skapar förutsättningar för återbruk och ökad återvinning.

 

B. Att alla företag, organisationer och offentlig verksamhet inom kommunen kontaktas med målet att alla aktörer utarbetar planer för att minska sina utsläpp i motsvarande grad. Planerna ska inkludera en hållbarhetsanalys, omställningsplan och koldioxidbudget.

 

C. Att kommunen inom två år avyttrar alla ekonomiska innehav i företag som utvinner fossila bränslen och istället investerar i hållbara och

fossilfria alternativ.

 

D. Att genomföra ett kontinuerligt informations och folkbildningsarbete i dialog med lokala organisationer, näringsliv, skolor och studieförbund i syfte att årligen nå alla invånare och elever i kommunen för att höja kunskapsnivån och medborgarnas stöd till omställningen.

 

Lennart Renöfält, Marmaverken

(Medborgarförslaget/Eförslaget

är framtaget tillsammans med andra FridaysForFuture/klimatengagerade i Söderhamns kommun)