Undersöka avverkning av kommunens skogar

Bakgrund

Många skogsområden runt tätorten Söderhamn och runt övriga samhällen i kommunen innehåller löpstigar, strövområden, fiskeområden, bär och svampplockningsområden.

Att bara se skogen som en resurs som för avverkning är inte i linje med den inriktning Söderhamns kommun har för att vara en attraktiv friluftskommun.

Vackra och lättillgängliga skogar blir efter avverkning istället fula oframkomliga kalhyggen och om inget görs för att rensa upp hyggena är områdena förlorade som naturresurs i kanske 3040 år framåt.

Bara de senaste åren har avverkning av flera skogsområden nära kommunens tätorter skett.

Nu senaste tiden har det avverkats mycket på kommunens mark i Sandarne runt Dammsjön, Storsjön och Pipsjön där vi bl a haft ett flertal vandringsleder, en reflexbana och arrangerat två lopp: ett swimrun och ett traillopp. Vi kommer bli tvungna att hitta nya sträckningar för dessa lopp om vi vill fortsätta visa upp Söderhamns natur från sin vackra sida. Jag har även pratat med sommarstugeägare som upplever att området blivit förstört som strövområde. Personer jag talat med i Ljusne kan beskriva att samma sak hänt runt deras samhälle.

Förslag

Vårt förslag är att inför varje planerad avverkning av kommunens skogar undersöka i vilken utsträckning skogen har ett (större) värde som resurs för medborgarna och som resurs för turism och marknadsföring av Söderhamn.

Om det beslutas att avverkning ska ske, då tillse att avverkningen görs på ett sätt som gör så lite åverkan som möjligt och att området sedan städas så det blir framkomligt igen. Vi förstår att det initialt innebär mindre intäkter direkt från skogen, men menar att det långsiktiga värdet för kommunen är betydligt större.

MVH Mikael Malmberg

För Söderhamns Skärgårds Multisportförening och Hälsinglands Multisport