Uppförande av byggnad på Stugsunds Udde med fokus på yoga och hälsa ett center som gör Stugsunds Udde till en rekreationsplats året runt.

 

Låg diskret byggnad i naturmaterial med stort trädäck runt, se idéskisser. Innehållande en stor yogasal som kan delas in i två mindre, samt tillhörande faciliteter såsom wc, kök och eventuellt omklädningsrum/dusch.

Bra kost, fysisk aktivitet, nerkoppling och möten med andra människor är något som kommer vara väldigt viktigt för människors välbefinnande i framtiden. Det här ska vara en självklar plats att mötas och göra yoga mer tillgängligt för alla.

Det är viktigt att alla, oavsett var i Sverige man bor, om man är man eller kvinna, ålder, socioekonomisk eller etnisk tillhörighet, har tillgång till hälsofrämjande verksamheter. Det är också viktigt att det finns komplement till den traditionella sjukvården som är tillgänglig för alla, som kan förbättra människors hälsa och förebygga onödigt höga sjukvårdskostnader för kommunen.

Ett yoga och hälsocenter skulle kunna drivas privat eller vara en del av Söderhamn Kommuns alla hälsofrämjande verksamheter eller en blandning av de två, gällande finansiering skulle Sparbank Stiftelsen kunna vara delaktiga precis på samma sätt som de varit tidigare i udden.

De befintliga yogastudios som finns ska ha tillgång till lokalerna på udden och kunna disponera dem för yoga klasser eller workshops, vid eventuellt behov. tillgången till udden kan ses som ett komplement där naturen får möjlighet att gästspela i ordinarie verksamheter. Seminarier och föreläsningar ska hållas här i hälsans tecken. Yoga skall kunna bedrivas både inomhus året runt och utomhus på det stora trä däcket vår,sommar och höst.

Ett mindre café med inriktning på näringsrik kost skall finnas, som i förlängningen också kan finnas inne på Köpmangatan för

att vara extra tillgängligt för alla. Eftersom vattnet finns väldigt nära, skulle Stand Up Paddleboard (SUP) klasser kunna arrangeras, likaså möjligheten att hyra Stand Up Paddleboards.

Förutom Yoga skulle lokalerna även kunna användas till exempelvis, syjuntor, fikagrupper och bokcirklar.

Yogaretreats kan även arrangeras som skulle ge Söderhamn hotellnätter.

 

Slutligen, fler aktiviteter på Stugsunds Udde skulle resultera i en kommun med friskare, gladare och ännu snällare människor och ett Söderhamn i framkant vad gäller hälsa och välbefinnande och inte minst i linje med den framtid vi alla vill ha.